Translate

10 Aralık 2013 Salı

Berkin Elvan'ın sağlık durumu hakkında bilgilendirme

Doktorların tıbbi değerlendirmelerinin yanı sıra Berkin'in yanına giren aile fertlerimiz, zaman zaman umutlanmalarını sağlayan tepkiler aldılar, ancak hiç birisi süreklilik arz etmedi. Bazen iki gün üst üste tepki alınırken zaman zaman bir hafta tepkiler yok gibiydi. Bu sıralar tepkileri 2 ay öncesine göre çok az daha fazla. 

Aile duygusal olarak 14 yaşındaki çocuğun en ufak hareketini doktorlardan farklı yorumlayabilir. Yaşadığımız psikolojik süreç bizim zaman zaman ufacık bir tepkiyi bile ayağa kalkmış gibi değerlendirmemize yol açabilir. Özellikle tv kameraları karşısında ve telefon konuşmalarında heyecanla kurduğumuz cümleler fazlaca iyi veya fazlaca kötü anlaşılmalara sebebiyet verebilir. 

Ziyarete gelen insanlarımız zaman zaman bizlerin durumunu hiç dikkate almadan ısrarla ve tekrar tekrar  "nasıl? nasıl oldu? hala uyanmadı mı? hiç gelişme yok mu? keşke başka hastanede olsaydı, ya neden uyanmadı, çok uzun süre geçmedi mi ..." gibi sorular soruyorlar. Ailemizi ciddi şekilde psikolojik baskı altına alıyorlar ve sağlıksız bir durum oluşuyor. Zaten bizim ülkemizin insanlarının önemli bir kısmı tıp fakültesine gitmeden doktor, hatta profesör. Haliyle ziyaretçilerimizin az bir kısmının da konu hakkında görüşü, çözüm önerisi, tıbbi vaka benzetmesi mevcut. 

İyi niyetlisiniz, iyi olmasını istiyorsunuz, merak ediyor ve uyansın diye bekliyorsunuz ancak asla kendinizi bizlerin yerine koymuyorsunuz. Empati yapmıyorsunuz. Gelip makineli tüfek gibi soruları soruyor, biz ne dersek diyelim kendi teşhisinizi koyuyor ve gidiyorsunuz. Ziyaretçilerimizin %10 u bunu yapıyor ve %90 nın verdiği moral ve gücü yok eden üzüntüler bırakıyor... Özellikle Berkin'in annesi ve kız kardeşlerini istemeden fakat ısrarla üzüyorsunuz. Bugüne kadar "ziyaretimize geldiler, sağ olsunlar, kırmayalım kalplerini" dedik böyle davrananların. Ancak görüyoruz ki bitmiyor ve gittikçe aile bireylerimize zarar veriyor bu durum. Bundan sonra bu sorulara ve olumsuz durumlara asla müsade etmeyeceğiz. Ailemizi korumak zorundayız ve koruyacağız.

Çok açık olarak yazıyoruz:
Berkin kendisi uyuyor. Uyutulmuyor. Yoğun bakımda.  Zaman zaman gözleri açık, zaman zaman sesler çıkarıyor. Bazen acılarını bazen ismini koyamadığımız durumları ağlamayla paylaşıyor. Bazen vücudu çok kasılıyor. Elini tutan kişinin elini sıkıyor. Bu sıkma bile ailede "bilerek mi sıktı acaba?" diye yorumlanıp sevinç yaratıyor. Yani dostlar 178 gündür 14 yaşındaki oğlumuz, yeğenimiz, kardeşimiz bilinci kapalı yatıyor. Ne yaşadıysak olumlu olumsuz paylaştık, paylaşmaya çalışıyoruz. Konuşarak ifade ederken olandan fazla iyi bir tablo çizdiğimiz durumlar mutlaka oluyordur. Olmasını istediğimizi kelimelere döküyoruz belki. Ancak yazarsak daha net ifade ediyoruz, biliyoruz. Berkin yoğun bakımda ve bilinci kapalı. 

Sonuç olarak bugün doktorlarıyla yaptığımız son görüşmenin ardından durumu:

Sağlığı konusunda çok önemli bir değişiklik yok. Bilinci açılmadı, enfeksiyon – ödem yok, geçen hafta yüksek ateşi oldu şimdi normal. Kan değerleri ve kalp atışları normal. Mide beslenme sondası takılı ve bu yolla besleniyor. Çok fazla kilo kaybı yaşadı. Kaslarında ve eklemlerinde zayıflamalar var. Güçlendirmek için fizik tedavisi düzenli olarak yapılıyor. Beyin ödemi dolayısıyla şant operasyonu yapıldı. Çoğunlukla kendi başına nefes alamıyor ve bu sorunu aşabilmesi için yoğun tedavi uygulanıyor. Nefesini sürekli alabilmesi için makineye bağlı.

Yani arkadaşlar bu blogda ve twitter üzerinde ailemizin kullandığı @Berkin_Elvan hesabında ne yazıyorsak o! Berkin'in durumuna ilişkin yalan yanlış bilgi paylaşanlarla elimizden geldiğince mücadele edeceğiz. Berkin'i seven, Berkin'in uyanmasını bekleyen insanlarımızı boş yere umutlandırmayacak, gereksiz yere sevindirip üzmeyeceğiz. Berkin direniyor biz de direneceğiz. Bizimle beraber direnen ve bekleyen sizler için bunu yapacağız. Berkin uyanacak ve kalkacak. Abdullah, Ethem, Mehmet, Medeni, Ali İsmail, Ahmet, Hasan Ferit için kalkacak ve halaya duracak.

Sevgiyle ve dostça kalın.
Berkin Elvan'ın ailesi.


19 yorum:

  1. Allah sabır versin ! Berkin'imize kavuşacağımız günü iple çekiyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Allah sabır versin

    YanıtlaSil
  3. Kardeşimiz uyanacak! Yanınızdayız, hepinizi sevgiyle kucaklıyoruz...

    YanıtlaSil
  4. aileye sabır elvanada sağlık diliyorum

    YanıtlaSil
  5. çok üzgünüm.... dualarım Berkin'imizle.... sabır ve acil şifalar diliyorum...

    YanıtlaSil
  6. Berkin mucize yarat ne olur. Başaracaksın.

    YanıtlaSil
  7. Yaninizdayiz kalbimiz berkininkiyle birlikte atiyor ellerimiz kenetli bekliyoruz dua ediyoruz rabbim berkini once size sonra hepimize bagislasin

    YanıtlaSil
  8. Berkin geri dönecek. Hiç şüphe etmeyin.

    YanıtlaSil
  9. göz yaşlarımız Berkin'e şifa olsun.

    YanıtlaSil
  10. BERKİN' E DUACIYIZ.... <3 ONU BEKLİYORUZ....

    YanıtlaSil
  11. Allah sabır ve güç versin. Makedonyadan dualarimiz sizinle.

    YanıtlaSil
  12. Elbet hesabı sorulacak bu olayların kimse sahipsiz değildir 76 milyon insan elvanın yanında ve olmaya devam edecek acil şifalar diliyorum.

    YanıtlaSil
  13. Çok üzüldüm bu isyanınıza, ne deseniz haklısınız. Şimdi kendi vicdanımızı tatmin edecek zaman değil, önce Berkin ve ailesi... Onlar nasıl iyi olacaksa, onlara nasıl güç verebileceksek öyle davranacağız, kendi kafamıza estiği gibi değil.

    YanıtlaSil
  14. Kalbimiz seninle cocuk; Gezi'deki tum abilerin, ablalarin, kardeslerin senin icin dua ediyor...

    YanıtlaSil
  15. Berkin'i ve ailenizi sevgiyle kucaklıyoruz dualarımız sizinle.

    YanıtlaSil
  16. dualarımız berkin'le...

    YanıtlaSil
  17. ben bu durumda olan insanlarin yasadigi ve tedavi edildigi bir ünitte calistim, ve yillarca komada kalan insanlar bir gün uyanip kendilerini ifade edebiliyorlar..umudumuzu kaybetmeyelim....berkin güzel günler görecek, biliyorum..

    YanıtlaSil
  18. Berkin, oğlum, duy sesimizi demeyeceğim çünkü biliyorum duyuyorsun. , Hadi yavrum üzme artık bizi, üzme anacığını babacığını, kalk artık evladım, kalk be çocuğum, rüsva etme bizi :(

    YanıtlaSil
  19. berkin...canım oğlum...sana mektuplar yazıyorum...kimselere göstermiyorum...bir gün onları sana teslim edeceğimi biliyorum...biliyorum bu olacak....

    YanıtlaSil